
Συλλογη Προσευχων των Καγκιου
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, χειροτονημένοι και λαϊκοί, έρχονται στη Μποντγκάγια για να συμμετάσχουν στο Κάγκιου Μόνλαμ. Με την πρόθεση να προωθήσουν την ειρήνη στον κόσμο, έρχονται να ασκηθούν μαζί για μια βδομάδα, στον τόπο όπου ο Βούδας πέτυχε την πλήρη αφύπνιση. Από το 2004 ο Γκυάλουανγκ Κάρμαπα προεδρεύει του Μόνλαμ. Εξηγεί, "Το επίκεντρο του Μόνλαμ – αυτό που του δίνει δύναμη και φυτεύει τους σπόρους των μελλοντικών αποτελεσμάτων – είναι η απαγγελία ευχετήριων προσευχών και παρακλήσεων […] Η απαγγελία των λέξεων του Ντάρμα, έχει τη δύναμη να βελτιώνει τον οραματισμό και να εκπαιδεύει τον νου."
Αν και το Κάγκιου Μόνλαμ ανήκει πλήρως στον σύγχρονο κόσμο, οι ρίζες του βρίσκονται στο Θιβέτ του 15ου αιώνα, όπου ο 7ος Κάρμαπα Τσόντρακ Γκυάτσο, καθιέρωσε την παράδοση των μεγάλων συγκεντρώσεων για προσευχή και βασίζονταν σ' ένα κείμενο που συνέταξε ο ίδιος, το 'Μόνλαμ σε Είκοσι Κλάδους'. Ο σημερινός 17ος Κάρμαπα, με το μη δογματικό όραμά του, επέκτεινε αυτό το κείμενο ώστε να περιλαμβάνει προσευχές απ' όλες τις παραδόσεις του Θιβέτ, και συγκεκριμένα, απ' όλες τις σχολές των Καγκιού καθώς και πολλές καθημερινές ασκήσεις, όπως είναι οι παρακλήσεις στον Γκούρου Ρίνποτσε, οι 21 Ύμνοι στην Τάρα και οι προσευχές για την επαναγέννηση στο καθαρό πεδίο του Αμιτάμπα.
Περιγράφοντας το όραμά του για άσκηση, ο Κάρμαπα έγραψε: "Καθώς απαγγέλλεται το κείμενο κατά τη διάρκεια του Monlam, κάνω την ευχή, κάθε λέξη να προβάλλει πρώτα στην καρδιά σας και μετά να βγαίνει από το στόμα σας. Προσεύχομαι, κάθε γράμμα και συλλαβή να μετατραπεί σε χρυσή εικόνα και κάθε λέξη να γεμίσει ολόκληρο τον κόσμο. Όπως το φως του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών, είθε να λάμψει η αγάπη, η συμπόνια και η σοφία."